فهرست مطالب

نشریه رویش روان شناسی
سال نهم شماره 8 (پیاپی 53، آبان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/09/11
  • تعداد عناوین: 19
|
  • محمد خدایاری فرد، محمدحسن آسایش* صفحات 1-18

    از اوایل سال 2020 تمامی مردم جهان ورای رنگ، نژاد، طبقه اجتماعی، ملیت و جغرافیا، گرفتار معضل و اندوهی مشترک به نام ویروس کرونا و بیماری COVID-19 هستند. حجم مضاعفی از نگرانی، اضطراب و استرس سراسر جهان را در برگرفته است و هر ساعت شاهد مرگ ده ها انسان هستیم. در روزهایی که جامعه بیش از هر زمانی با حجم نامتوازنی از اطلاعات درست و غلط درباره این بیماری و اوضاع جهان مواجه شده و اضطراب و استرس بیمار شدن، بیش از بیمار شدن آزاردهنده شده است، مسئولیت اجتماعی و اخلاقی روان شناسان و مشاوران ایجاب می کند که در این زمینه قدمی بردارند. هدف اصلی این مقاله شناسایی بیشتر استرس و اضطراب ناشی از کرونا و بیماری کووید-19 و ارایه راه های عملی مدیریت استرس و اضطراب در مقابله با آن بود. روش پژوهش حاضر از نوع مروری و دربرگیرنده مقالات و مطالعات مختلف در زمینه استرس و اضطراب و کووید-19 بود. بر اساس مبانی نظری پژوهش، در نهایت 24 شیوه کاهش استرس و اضطراب از جمله 12 فن شناختی-رفتاری (مانند فنون تنظیم هیجانی، ذهن آگاهی، خودشفقتی، بازسازی شناختی، مثبت نگری، تصویرسازی ذهنی مثبت، توقف فکر و روی برگردانی) و 12 فن غیرشناختی (مانند تن آرامی، ورزش، موسیقی درمانی و ماساژدرمانی) معرفی شد تا روان شناسان و مشاوران بتوانند از این فنون در شرایط کنونی افزایش استرس و اضطراب ناشی از ویروس کرونا استفاده لازم را ببرند. در انتها شواهد تاییدی پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: استرس، کووید- 19، کروناویروس، اضطراب بیماری و سندروم اضطراب کرونا
  • سیده فاطمه موسوی*، مطهره ابویی مهریزی صفحات 19-30

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه خودتعیین گری در رابطه زناشویی، تعهد به همسر و رضایت زناشویی در متاهلین بدون و دارای تعارض مراجعه کننده به مراکز مشاوره انجام شد. بدین منظور نمونه ای شامل زنان و مردان متاهل دارای تعارض زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره (85 نفر: 59 زن و 25 مرد) و زنان و مردان متاهل بدون تعارض زناشویی (97 نفر: 56 زن و 41 مرد) به روش دردسترس و داوطلب برای شرکت در پژوهش انتخاب شدند که به مقیاس های ارضای نیازهای اساسی در روابط شلدون و همکاران (2001)، رضایت زناشویی کانزاس شام و همکاران (1983) و مقیاس تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997) پاسخ دادند. نتایج پژوهش نشان داد گروه دارای تعارض، در مقایسه با گروه بدون تعارض نمرات پایین تری در خودمختاری، شایستگی، ارتباط، تعهد زناشویی و رضایت زناشویی گزارش نمودند (01/0<p). نتایج همچنین نشان داد مردان به طور کلی نسبت به زنان، نمرات بالاتری در تعهد زناشویی و رضایت از رابطه زناشویی کسب کردند (01/0<p). در بررسی اثر تعاملی تعارض و جنسیت، نتایج نشان داد که زنان گروه بدون تعارض نمرات بالاتری در شایستگی و ارتباط گزارش نمودند (05/0<p). وجود تعارضات حل نشده در روابط زناشویی موجب کاهش توانایی خودتعیین گری در رابطه شده، با کاهش تعهدات زناشویی، رضایت از رابطه را کاهش می دهد. از این رو، غنی سازی روابط زوجین با بالابردن توان خودتعیین گری در روابط زوجین، منجر به افزایش تعهد به رابطه و رضایت  زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: خودتعیین گری، تعهد، رضایت زناشویی
  • هادی سلیمی، موسی جاودان*، اقبال زارعی، سمانه نجارپوریان صفحات 31-42

    این پژوهش با هدف ساخت ابزاری برای آزمون عوامل موثر بر ثبات و رضایت زناشویی انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع اعتباریابی بود. جامعه پژوهش شامل افراد متاهل شهر بندرعباس در سال 1398 بودند که 310 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه جاذبه های زناشویی و شاخص رضایت زناشویی پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و همبستگی پیرسون استفاده شد. داده ها توسط نرم افزارهای SPSS-22 و AMOS-23 تجزیه وتحلیل شدند. نتایج تجزیه وتحلیل پرسشنامه جاذبه های زناشویی به شناسایی 7 مولفه منجر شد که در سه عامل کلی درون فردی، بین فردی و محیطی قرار گرفتند. ضریب آلفای کرونباخ نشان داد که تمامی مولفه ها ضریب بین 77/0 تا 96/0 دارند. نتایج همبستگی بین مولفه های جاذبه های زناشویی با شاخص رضایت زناشویی نشان داد بین تمامی مولفه های جاذبه های زناشویی با شاخص رضایت زناشویی رابطه معناداری وجود دارد (05/0<P). باتوجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت پرسشنامه جاذبه های زناشویی می تواند به عنوان ابزار پژوهشی و بالینی مورداستفاده پژوهشگران و زوج درمانگران قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: جاذبه های زناشویی، ثبات زناشویی، رضایت زناشویی، پرسشنامه
  • فرهاد تنهای رشوانلو*، زهرا سیفی، حسین کارشکی صفحات 43-50

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روایی عاملی، پیش بین و ملاکی و همسانی درونی نسخه فارسی مقیاس خودکارآمدی رانندگی آدلاید (ADSES) بود. در یک طرح توصیفی- همبستگی و اعتباریابی، 345 نفر طی دو مطالعه (147 نفر در مطالعه اول و 197 نفر در مطالعه دوم) از میان مراجعه کنندگان به مرکز تعویض پلاک شهر بجنورد به روش نمونه گیری در دسترسانتخاب شدند و مقیاس خودکارآمدی رانندگی آدلاید (ADSES) را تکمیل کردند. تجزیه و تحلیل داده ها با تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، تحلیل تشخیص، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون tمستقل و تحلیل واریانس یکراهه با استفاده از از نرم افزار های SPSS.25 و Amos.24 انجام گرفت. نتایج نشان داد که مقیاس از ساختاری یک عاملی برخوردار است که 43/76 درصد واریانس را تبیین می کند. تحلیل عاملی تاییدی نیز این ساختار را تایید کرد. همسانی درونی مقیاس نیز با محاسبه آلفای کرونباخ و ضریب دو نیمه کردن97/0 به دست آمد. تحلیل تشخیص بر حسب داشتن سابقه تصادف یا فقدان آن، نشان از روایی پیش بین مقیاس داشت. میان سن و سابقه رانندگی با خودکارآمدی رانندگی نیز رابطه مثبت و معناداری به دست آمد. تفاوت ها بر حسب جنسیت معنادار بود و مردان میانگین بالاتری داشتند. بر حسب میزان تحصیلات تفاوت معناداری به دست نیامد. به نظر می رسد مقیاس خودکارآمدی رانندگی آدلاید (ADSES) از روایی و پایایی مطلوبی برخوردار باشد و بتواند به عنوان ابزاری دقیق در این زمینه مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، رانندگی، اعتباریابی، ADSES
  • عبدالباسط محمودپور*، محمد دربا، سونای شیخی، محمد نوذری، شادی ذوالفقاری صفحات 51-62

    انگیزه پیشرفت گرایش به تلاش برای انتخاب و انجام فعالیت هایی که هدف آنها رسیدن به موفقیت یا دوری از شکست است. این پژوهش با هدف پیش بینی انگیزش پیشرفت دانشجویان بر اساس خود ناتوان سازی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، نگرش های ناکارآمد و معنای تحصیل انجام شد. روش پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان خوابگاهی پسر دانشگاه تهران و نمونه آماری شامل 293 نفر بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل مقیاس انگیزش پیشرفت هرمنس (1977)، خود ناتوان سازی تحصیلی جونز و رودولت (1982)، خودکار آمدی تحصیلی جینگز و مورگان (1999)، نگرش های ناکارآمد بک و وایسمن (1987) و معنای تحصیل هندرسون-کینگ و اسمیت (2006) بود. داده ها با استفاده از آزمون آماری همبستگی پیرسون، رگرسیون و t تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه بین خود ناتوان سازی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و معنای تحصیل با انگیزش پیشرفت در سطح 01/0 مثبت و معنادار است و رابطه نگرش های ناکارآمد با انگیزش پیشرفت منفی و معنادار است(01/0P<). همچنین نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای پیش بین 21 درصد از واریانس انگیزش پیشرفت را تبیین می کنند. نتایج این پژوهش به شناسایی عوامل موثر بر انگیزش پیشرفت کمک کرده و لزوم توجه بیشتر مسیولان را به این عوامل جهت ارتقای انگیزش پیشرفت و موفقیت های بعدی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: انگیزش پیشرفت، خود ناتوان سازی تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، نگرش های ناکارآمد، معنای تحصیل
  • زهرا رسولی مهین* صفحات 63-70

    هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه نارضایتی از تصویر بدنی و ناگویی هیجانی با اعتیاد به تلفن های هوشمند نوجوانان بود. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر و دختر دوره متوسطه دوم ناحیه 3 شهر تبریز در سال تحصیلی 99-1398 بودند. نمونه ای به حجم 150 نفر از میان آنان به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه اعتیاد به تلفن هوشمند (SAS؛ کوان و همکاران، 2013)، مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20؛ بگبی و همکاران، 1994) و پرسشنامه نگرانی از تصویر بدنی (BICI؛ لیتلتون و همکاران، 2005) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش همبستگی و رگرسیون چندگانه، با استفاده از نرم افزار SPSS-23 تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد، بین ناگویی هیجانی و نارضایتی از تصویر بدن با اعتیاد به تلفن هوشمند رابطه مثبت معنی داری وجود داشت (01/0 >p). ضرایب استاندارد بتا نیز نشان داد ناگویی هیجانی (47/0=β) و نارضایتی از تصویر بدنی (31/0=β) قادر به پیش بینی اعتیاد به تلفن های هوشمند بودند. در نهایت می توان نتیجه گرفت که نارضایتی از تصویر بدن و ناگویی هیجانی در زمره متغیرهای مرتبط با اعتیاد به تلفن های هوشمند بوده و توانایی پیش بینی آن را دارند.

    کلیدواژگان: نارضایتی از تصویر بدنی، ناگویی هیجانی، اعتیاد به تلفن های هوشمند، نوجوانان
  • وحیده صالح میرحسنی، امین رفیعی پور، سعید علوی* صفحات 71-78

    اختلال بدشکلی بدن یکی از اختلالاتی است که موجب اشتغال ذهنی به برخی از جنبه های بدن می شود به طوری که بروز این اختلال ابراز نارضایتی فرد از بدن خود را به همراه دارد. تاکنون درمان های مختلف برای بهبود مبتلایان این اختلال انجام شده است که از موثرترین آنها درمان شناختی رفتاری است. این درمان باورهای نادرست و رفتار های وسواسی مرتبط با اختلال را هدف قرار می دهد. روش پژوهش حاضر از نوع مروری است و دربرگیرنده پژوهش های کاربردی در زمینه درمان شناختی رفتاری برای اختلال بدشکلی بدن است. طبق مبانی نظری و پژوهشی درمان شناختی رفتاری در بهبود این اختلال کارآمد است. برای کارایی بیشتر، به کارگیری درمان شناختی رفتاری برای درمان اختلال بدشکلی بدن در جوانان و نوجوانان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، بدشکلی بدن، مطالعه مروری
  • زهرا علی پناهلو، رضا پورحسین*، منیژه فیروزی صفحات 79-88

    تحقیق حاضر با هدف سنجش سطوح ادراک خود عینی در کودکان پسر و نیز بررسی رابطه میان سطوح ادراک با  وضعیت شغلی و میزان تحصیلات مادر انجام گرفت. بدین منظور، دانش آموزان پسر شهرستان شهریار در سه رده سنی 7 و 8 سال، 9 و10سال و 11 و 12سال از طبقه اقتصادی بالا بصورت تصادفی خوشه ای انتخاب گردیده و مورد سنجش و مصاحبه با مصاحبه نیمه ساختاریافته دیمون و هارت قرار گرفتند. پس از جمع آوری پاسخها، داده ها با استفاده از مشخصه های آمار توصیفی و تحلیل واریانس چندمتغیری، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل شده نشان دادند که میان سطوح مختلف ادراک خودعینی با سن کودکان رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد به این معنا که با افزایش سن، سطح ادراک از خود در کودکان نیز بالاتر می رود (296/0= r، 0001/0=p). همچنین نتایج پژوهش نشان دادند که سطوح تحولی ادراک خود عینی با سطح تحصیلات مادر در هیچ رده سنی رابطه معنادار ندارد. و نیز میان سطوح ادراک خود عینی و وضعیت شغلی مادران رابطه معناداری در هیچکدام از رده های سنی کودکان یافت نشد. از این |ژوهش می توان نتیجه گرفت که نه وضعیت شغلی و نه میزان تحصیلات مادر، نگرش نسبت به خود را در پسرانشان تعیین نمی کند.

    کلیدواژگان: ادراک خود، تحصیلات مادر، وضعیت اشتغال مادر، کودک، تحول
  • مریم دیبازر، امیر پناه علی* صفحات 101-110

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش روش فرنالد و اورتون بر بهبود نارساخوانی دانش آموزان دختر مقطع ابتدایی بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش تمامی دانش آموزان نارساخوان دختر مقطع ابتدایی شهرستان تبریز در سال تحصیلی 1397 بودند که از این جامعه تعداد 45 دانش آموز نارساخوان دختر مقطع ابتدایی از مرکز اختلالات یادگیری ناحیه 4 شهر تبریز به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی روش فرنالد و روش اورتون (هر گروه 15 نفر) و 15 نفر نیز در گروه کنترل قرار گرفتند. به طوری که برای گروه آزمایش اول آموزش به شیوه فرنالد در 8 جلسه 30 دقیقه ای و گروه آزمایش دوم آموزش به شیوه اورتون در 8 جلسه 30 دقیقه ای ارایه شد و گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از آزمون نارساخوانی (نما) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با روش آماری تحلیل کوواریانس و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که هر دو روش آموزشی فرنالد و اورتون بر بهبود نارساخوانی دانش آموزان مقطع ابتدایی تاثیر دارد و باعث کاهش میزان نارساخوانی در دانش آموزان می شود. همچنین نتایج نشان داد که آموزش به شیوه فرنالد تاثیر بیشتری نسبت به اورتون بر بهبود نارساخوانی دارد. بنابراین توجه به روش درمانی فرنالد و اورتون بر بهبود نارساخوانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: نارساخوانی، روش فرنالد، روش اورتون
  • مرضیه شهریاری سرحدی، نوشیروان خضری مقدم*، آناهیتا تاشک صفحات 111-122

    هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی آموزش مدیریت والدین بر تحمل ناکامی و سازگاری دختران نوجوان شهر کرمان بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. نمونه ای به تعداد 32 نفر از دختران دوره متوسطه اول شهر کرمان در سال تحصیلی 98-1397 به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. والدین گروه آزمایش به مدت 9 جلسه در برنامه آموزش مدیریت والدین قرار گرفتند، ولی والدین گروه گواه هیچگونه آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش، پرسشنامه تحمل ناکامی هارینگتون (2005) و سازگاری دانش آموزان سینها و سینگ (1993) بود. داده ها با استفاده از نرم افزارSPSS  نسخه 24 و  شاخص های توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه، در پس آزمون میانگین نمرات عدم تحمل ناکامی به صورت معناداری کاهش و میانگین نمرات سازگاری به صورت معناداری افزایش یافته بود. لذا نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت والدین می تواند به عنوان یک روش مداخله ای مفید برای کاهش عدم تحمل ناکامی و افزایش سازگاری دختران نوجوان به کار رود.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، تحمل ناکامی، سازگاری، نوجوان
  • سید محمدعلی میری*، احمد به پژوه، سینا توکلی صفحات 123-130

    مشکلات مربوط به بزرگسالان دارای اتیسم، به ویژه ازدواج آنان، یکی از مشکلات چالش برانگیز خانواده ها است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، واکاوی دیدگاه و نگرش والدین نسبت به ازدواج فرزندان دختر و پسر دارای اختلال اتیسم بود. در این مطالعه اکتشافی و توصیفی، نگرش 100 نفر از اولیای دارای فرزند اتیسم بالای 15 سال شهر تهران با روش نمونه گیری در دسترس و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان دادند، فقط 10در صد والدین نسبت به ازدواج دختران و پسران دارای اتیسم، نگرش مثبت ابراز کردند. افراد مورد مطالعه با آموزش دادن خانواده ها برای ازدواج و زندگی مشترک فرزند دارای اتیسم شان با حمایت سازمان ها و انجمن های مربوط موافق بودند. درحالی که تنها 10 درصد اولیا معتقد بودند که افراد دارای اتیسم، اصولا فاقد تمایلات جنسی هستند، 55 درصد آنان با مصرف دارو برای مهار تمایلات جنسی افراد دارای اتیسم مخالف بودند. از سوی دیگر 96 در صد اولیا بر این باور بودند که برای مهار تمایلات جنسی افراد دارای اتیسم باید از فعالیت های ورزشی استفاده کرد. 90 درصد اولیا معتقد بودند که افراد دارای اتیسم، باید با هم ازدواج کنند. با توجه به نتایج این پژوهش، با وجود مشکلات متعدد در حوزه اختلال طیف اتیسم که اصلی ترین آن فقدان مهارت های ارتباطی است، نیمی از خانواده ها مخالف ازدواج افراد طیف اتیسم بودند، اما دیدگاهشان این بود که با فراهم شدن شرایط ازدواج و حمایت سازمان های دولتی و مردم نهاد، آنها می توانند با افراد دیگر ازدواج کنند. اصلاح نگرش والدین و خود افراد دارای اتیسم و اقشار گوناگون جامعه، مهم ترین گامی است که کارشناسان و مشاوران و برنامه ریزان باید بردارند.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، نگرش به ازدواج، بهداشت جنسی، مشکلات جنسی
  • اسماعیل سلیمانی*، کتایون حسینی، صبا اسماعیل زاده صفحات 131-142

    هدف این پژوهش، مقایسه سبک های تصمیم گیری و هویت یابی در دانشجویان با و بدون تجربه سندرم ضربه عشق بود. طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان دارای تجربه سندرم ضربه عشق بودند که در نیمسال اول سال تحصیلی 99-1398 جهت دریافت راهنمایی های لازم به مرکز مشاوره دانشگاه ارومیه مراجعه کرده بودند. نمونه آماری پژوهش 76 نفر بودند که 38 نفر به عنوان گروه اصلی با روش نمونه گیری در دسترس و 38 نفر نیز به عنوان گروه مقایسه با روش همتاسازی انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ضربه عشق راس (1999)، پرسشنامه سبک های تصمیم گیری بروس و اسکات (1995) و پرسشنامه سبک هویت برزونسکی (1992) استفاده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره تحلیل شد. نتایج نشان داد بین دانشجویان با و بدون سندرم ضربه عشق در ابعاد متفاوت سبک های تصمیم گیری و سبک های هویت یابی تفاوت معناداری وجود داشت. با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت ضربه شکست عاطفی با اختلال در فرآیند هویت یابی و سبک های تصمیم گیری رابطه دارد و مستلزم ارایه مداخلات و آموزش های روانشناختی است.

    کلیدواژگان: ضربه عشق، تصمیم گیری، هویت یابی
  • ناصر صبحی قراملکی، مژگان عباسی*، فاطمه مهنار مشایخ، وحید بوربور صفحات 143-152

    بزهکاری نوجوانان یک پدیده اجتماعی در حال گسترش است که به شکل های مختلف در جامعه رخ می دهد .بنابرین توجه به این پدیده از اهمیت به سزایی برخوردار است. در این راستا هدف پژوهش حاضر مقایسه  ابرازگری هیجان، سیستم های بازداری/ فعال ساز رفتاری و عدم تحمل بلاتکلیفی در نوجوانان بزهکار و عادی شهر تهران بود. این مطالعه از نوع علی مقایسه ای بود و جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان شهر تهران بودند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت هدفمند بود و با این روش 60 نفر (30 نفر نوجوان بزهکار و 30 نفر نوجوان عادی) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از  پرسشنامه ابرازگری هیجانی (کینگ و امونز، 1990)، مقیاس سیستم های بازداری/ فعال ساز رفتاری (BIS/ BAS) (کارور و وایت، 1994) و مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (فریستون و همکاران، 1994)، جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد. نتایج این بررسی نشان داد ابرازگری هیجان، سیستم های بازداری/ فعال ساز رفتاری و عدم تحمل بلاتکلیفی در نوجوانان بزهکار و عادی متفاوت است (05/0P<). این یافته ها بیان می کند که ابرازگری هیجان، سیستم های بازداری/ فعال ساز رفتاری و عدم تحمل بلاتکلیفی از متغیرهای تاثیرگذار بر بزهکاری نوجوانان است. بر این اساس آموزش های روانشناختی می تواند در جهت تعدیل ویژگی های شخصیتی و همچنین بزهکاری نوجوانان استفاده شود.

    کلیدواژگان: ابرازگری هیجان، بزهکار، سیستم های بازداری، فعال ساز رفتاری (BIS، BAS)، نوجوان
  • فرنگیس دمهری، مهدی ولی زاده پورکانی*، محسن سعیدمنش صفحات 163-174

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT) بر نظم جویی شناختی هیجان دانش آموزان پسر تیزهوش بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه اول دبیرستان تیزهوشان شهر بابک در سال تحصیلی 98-1397 بود. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. بدین گونه که پس از اجرای اولیه پرسشنامه،30 نفر که از نظم جویی شناختی هیجانی کمتری برخوردار بودند از جامعه آماری پژوهش انتخاب و به تصادف در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) جای داده شدند. برای گروه آزمایش در طی 8 جلسه 2 ساعته، برنامه مداخله آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی در فاصله پیش آزمون و پس آزمون اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان داد که آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش راهبردهای نظم جویی شناختی هیجان ناسازگارانه و افزایش راهبردهای سازگارانه (به جز پذیرش و تمرکز مجدد بر برنامه ریزی) تاثیر معناداری دارد (01/0 P<). بنابراین می توان آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی را به عنوان مداخله ای موثر در بهبود دشواری نظم جویی شناختی هیجان دانش آموزان تیزهوش دانست.

    کلیدواژگان: تیزهوش، نظم جویی شناختی هیجان، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (MBCT))
  • نسیم شیخی فینی، حسین سلیمی بجستانی*، ابراهیم نعیمی صفحات 175-186

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر تعهد زناشویی در دوره های فشار اقتصادی از دیدگاه زنان متاهل بود. بدین منظور، از رویکرد کیفی با روش پدیدارشناسی استفاده شد. میدان پژوهش شامل 15 زن متاهل شهر بندرعباس بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته جمع آوری گردید و از طریق روش تحلیل مضمون تحلیل شد. یافته ها نشان داد عوامل موثر بر حفظ تعهد زناشویی چهار مضمون اصلی را تشکیل می دهند: عوامل مربوط به خانواده هسته ای، عوامل مربوط به خانواده اصلی، عوامل اعتقادی-فرهنگی و عوامل روان شناختی. عوامل مربوط به خانواده هسته ای شامل دو مضمون فرعی (عوامل مربوط به رابطه ی زوجین و عوامل مربوط به فرزند)، عوامل مربوط به خانواده اصلی شامل دو مضمون فرعی (انجام وظایف و مسئولیت پذیری و فرزند پروری)، عوامل اعتقادی-فرهنگی شامل سه مضمون فرعی (باورهای مذهبی، باورهای برخاسته از فرهنگ محلی، باورهای فرهنگ ملی)، عوامل روان شناختی شامل پنج مضمون فرعی (عوامل عاطفی، عوامل مربوط به ادراک فرد از طرف مقابل، عوامل نگرشی، سواد ارتباطی و عوامل شخصیتی) بودند. این یافته ها می تواند در حوزه پیشگیری از طلاق و تحکیم خانواده مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بحران اقتصادی، تعهد زناشویی، روابط زناشویی، خانواده
  • معصومه کوکلی*، مژگان عباسی، حامد رشیدی اصل، ساناز گل محمدیان صفحات 187-200

    بزهکاری نوجوانان یک پدیده اجتماعی در حال گسترش است که به شکل های مختلف در جامعه رخ می دهد. در این راستا هدف پژوهش حاضر تعیین سهم سه گانه تاریک شخصیت (ماکیاولیسم، خودشیفتگی و جامعه ستیزی)، عدم تحمل بلاتکلیفی، ابرازگری هیجان و اجتناب تجربی در پیش بینی رفتارهای پرخطر جنسی نوجوانان بزهکار شهر تهران بود. این مطالعه از نوع همبستگی بود و جامعه آماری پژوهش شامل نوجوانان بزهکار شهر تهران بودند. نمونه گیری در این پژوهش به صورت در دسترس بود و با این روش 60 نفر نوجوان بزهکار (30 نفر پسر و 30 نفر دختر) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رفتارهای پرخطر جنسی (زارعی و همکاران، 1389)، صفات تاریک شخصیت (جانسون و وبستر، 2010)، عدم تحمل بلاتکلیفی (فریستون و همکاران، 1994)، ابرازگری هیجان (کینگ و امونز، 1990)، و پذیرش و عمل (بوند و همکاران، 2011) جمع آوری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون چندمتغیری به روش گام به گام تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد بین سه گانه تاریک شخصیت (ماکیاولیسم، خودشیفتگی و جامعه ستیزی)، عدم تحمل بلاتکلیفی، ابرازگری هیجان و اجتناب تجربی با رفتارهای پرخطر جنسی نوجوانان بزهکار رابطه وجود دارد (05/0P<). همچنین نتایج نشان داد که ابرازگری هیجان، جامعه ستیزی و عدم تحمل بلاتکلیفی به ترتیب 30/0، 30/0 و 22/0 از رفتارهای پرخطر جنسی را در نوجوانان بزهکار پیش بینی می کنند. با توجه به یافته های پژوهشی می توان گفت جامعه ستیزی، عدم تحمل بلاتکلیفی و ابرازگری هیجان قادر به تبیین رفتارهای پرخطر جنسی در نوجوانان بزهکار هستند، بنابراین برای پیشگیری از رفتارهای پرخطر جنسی این نوجوانان می توان متغیرهای مذکور را مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: ابرازگری هیجان، اجتناب تجربی، سه گانه تاریک شخصیت، رفتارهای پرخطر جنسی، عدم تحمل بلاتکلیفی، بزهکاری نوجوانان
  • آیدا فرشام، رضا پورحسین* صفحات 201-212

    سرطان پستان شایع ترین سرطان کشنده در میان زنان 40 تا 55 سال در جهان است و بیش از 23% از کل سرطان های زنان را به خود اختصاص می دهد. هدف مطالعه حاضر جمع بندی مطالعات سال های اخیر در زمینه بررسی سازگاری با بیماری سرطان پستان در جنبه های روانی و اجتماعی بر اساس مرور نظام مند متون پژوهشی بود. جستجوی سابقه پژوهشی با استفاده از پایگاه های داده های الکترونیکی زیر شامل پایگاه اطلاعات علمی google scholar, pubmed, sciencedirect, SID, Proquest, Ovid با استفاده از کلمات کلیدی انگلیسی cancer  Compatibility, Adaptation, breast و کلمات فارسی سرطان پستان و سازگاری از سال های 2016 تا 2020 صورت گرفت و نتایج به صورت کیفی گزارش شد. پس از جستجو و ارزیابی مطالعات، تحلیل نهایی بر روی 19 مقاله انجام گرفت. در این مطالعات، ارتباط معناداری بین میزان سازگاری و روند بهبود در بیماران مبتلابه سرطان پستان گزارش شده است. مقالات مذکور عامل سازگاری را به عوان عاملی مهم در افزایش کیفیت زندگی در این بیماران معرفی کرده اند همچنین کلیه پژوهش ها نشان دادند که عواملی از قبیل معنویت و مذهب، راهبردهای مقابله ای کارآمد، هوش اجتماعی، هوش هیجانی، حمایت ادراک شده اجتماعی، وضعیت تاهل، روابط بین زن و شوهر، سابقه ابتلا به سرطان در خانواده، افسردگی قبل از بیماری، خود کارآمدی با میزان سازگاری در زنان مبتلابه سرطان پستان ارتباط معنی داری دارد. هرچند نیاز به مطالعات تحلیلی آینده نگر با کنترل متغیرهای مداخله گر جهت مشخص تر شدن این رابطه لازم است.

    کلیدواژگان: سازگاری، سرطان پستان، مرور نظام مند
  • کمال پرهون، هادی پرهون* صفحات 213-228

    تشخیص درست در حوزه اختلال یادگیری بسان نقشه راهی است که می تواند درمانگر را به سوی هدف نهایی که اتخاذ روش های درمانی و توان بخشی مناسب است رهنمون کند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف مرور سیستماتیک و فراتحلیل کیفی الگوهای تشخیصی اختلال یادگیری ویژه انجام شد. با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی نسبت به یافتن و جمع آوری پژوهش های مرتبط با کلید واژه ها و در راستای اهدف اقدام شد که در نهایت 30 پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها حاکی از آن بود که الگوی تمایز هوشبهر- پیشرفت بیشتر به عنوان یک روش "انتظار برای شکست" محسوب می شود. همچنین، مدل پاسخ به مداخله به دلیل ویژگی های روان سنجی ضعیف برای تشخیص اولیه و عدم تشخیص مثبت واقعی دچار مشکل جدی است. ازاین رو، متخصصان جهت کاهش مشکلات تشخیصی این حوزه به معرفی الگوی توانمندی ها و ضعف های شناختی پرداخته اند. این الگو با فراهم کردن نیمرخ های شناختی و تحصیلی دانش آموزان در زمینه تشخیص مشکلات بالقوه یادگیری از دقت ویژه ای برخوردار است و می توان از آن جهت تمایز دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه از دانش آموزان با مشکلات یادگیری و کند آموز و همچنین برنامه ریزی جهت انجام مداخله های مبتنی بر نقص پردازش شناختی نیز استفاده کرد. درمجموع الگوی توانمندی ها و ضعف های شناختی با ارزیابی جامع و فراگیر از توانایی های شناختی و تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه و با مشخص کردن مولفه های تشخیصی آن ها می تواند به افزایش اعتبار تشخیص اختلال یادگیری ویژه منجر شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، مدل ناهماهنگی هوشبهر- پیشرفت، مدل پاسخ به مداخله، الگوی ضعف ها و توانمندی های شناختی
  • نفیسه افشاری، محمدعلی بشارت*، کیوان صالحی صفحات 229-248

    امروزه یوگا به عنوان یکی از درمان های مکمل، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. یکی از جنبه های مهم پژوهش در این زمینه، بررسی مطالعات کیفی در تجربه یوگا به عنوان درمان است. این مطالعه با هدف شناسایی و بررسی عوامل و ملاک های تجربه انجام یوگا به عنوان مداخلات رواندرمانی، با مرور منظم پژوهش های موجود در این زمینه انجام شد. بدین منظور پایگاه های داده های ساینس دایرکت، سای اینفو، تیلور اند فرانسیس، پاب مد، سیویلیکا، مگ ایران، اس آی دی و نورمگز جستجو شد. پس از خارج کردن مقالات نامتناسب با هدف پژوهش، مرور کامل روی 13 مقاله باقی مانده انجام شد. نتایج به استخراج  سه عامل کلی و یازده ملاک  منتهی گردید. عامل کاهش رنج ها، شامل ملاک های ساکت کردن ذهن، ثبات هیجانی و سلامت جسمانی و پذیرش؛ عامل خویشتن به مثابه یک عامل تغییر، شامل ملاک های متصل بودن، توانمندسازی، آگاهی مشفقانه، درک یک رویکرد کل گرا و توجه انعطاف پذیر؛ و عامل درمان به مثابه یک فرآیند، شامل دو ملاک موانع در برابر تمرین یوگا و غلبه بر موانع. در نهایت، نتایج نشان دهنده پذیرش و امکان استفاده از یوگا به عنوان یک درمان جانبی برای افرادی است که از مشکلات سلامت روان شایع همچون اضطراب، افسردگی و اختلال استرس پس از سانحه رنج می برند.

    کلیدواژگان: یوگا، رواندرمانی، درمان مکمل، مرور نظام مند، سلامت روان
|
  • Mohammad Khodayarifard, MohammadHassan Asayesh* Pages 1-18

    In early 2020, people around the world, beyond color, race, social class, nationality, or geography, have been plagued by a common problem called coronavirus and COVID-19. There is an increasing amount of anxiety, worry and stress around the world, and we are witnessing the death of dozens of people every hour. In the days when society is facing more than ever an unbalanced amount of misinformation about the disease and the state of the world, and the anxiety and stress of getting sick is more annoying than getting sick, the social and moral responsibility of psychologists and counselors demands that take this step. The main purpose of this paper was to identify the Stress & Anxiety around Coronavirus and COVID-19 disease and provide practical ways to manage the Stress & Anxiety. The present study method was a review article and included various articles and studies on stress, anxiety and COVID-19. Based on theoretical and research principles, finally, there were 24 tecnique to reduce stress and anxiety, including 12 cognitive-behavioral techniques (such as emotional regulation techniques, mindfulness, self-improvement, cognitive reconstruction, positive thinking, positive visualization, thought stopping and distraction) and 12 non-cognitive techniques (such as relaxation, exercising, music therapy, and massage therapy) have been introduced so that psychologists and counselors can use these techniques in the current context of increasing the stress an anxiety caused by the coronavirus. At the end, the research evidence has examined.

    Keywords: Stress, Covid-19, Coronavirus, Disease Anxiety, Corona Anxiety Syndrome
  • Seyyedeh Fatemeh Mousavi*, Motahhareh Abooie Mehrizi Pages 19-30

    The purpose of this study was to compare self-determination in marital relationships, commitment to spouse, and marital satisfaction in married men and women without and with conflict referring to counseling centers. So, a sample of married men and women with conflict referred to counseling centers (85 people: 59 women and 25 men) and non-conflict married men and women (97 people: 56 women and 41 men) were participated voluntarily and completed the Basic Psychological Need Scale (BPNS) by Sheldon et al. (2001), Kansas Marital Satisfaction Scale by Schumm et al. (1983), Marital Commitment Scale by Adams & Jones (1997). The results of this study showed that the distress group in comparison with the non-conflicting people reported lower scores in autonomy, competence, relatedness, marital commitment, and marital satisfaction (p< .01). The results also showed that men generally achieved higher scores in marital commitment and marital satisfaction than women (p< .01). To test the interactional effect of gender and conflict, the results showed that women in the non-conflict group had higher scores of incompetency and relatedness (p< .05). Unresolved conflicts in marital relationships decrease the couple’s ability to self-determination in the relationship, decrease marital commitment, and marital satisfaction. Enriching couples’ relationships by increasing self-determination in dyadic relationships lead to increased commitment and marital satisfaction.

    Keywords: self-determination, commitment, marital satisfaction
  • Hadi Salimi, Moosa Javdan*, Eghbal Zarei, Samaneh Najarpourian Pages 31-42

    The aim of the present study was constructing a tool to test the factors affecting marital stability and satisfaction. The present study was descriptive and validation type. The research population included all married people in Bandar Abbas in 2019 that 310 people were selected by convenience methods and answered Marriage Attractions Questionnaire (MAQ) and Marital Satisfaction Index (IMS). Exploratory and confirmatory factor analysis and Pearson correlation were used to analyze the data. Data were analyzed by SPSS-22 and AMOS-23. The results of the analysis of MAQ led to the identification of 7 components that were included in three general factors: intrapersonal, interpersonal and environmental. Cronbachchr('39')s alpha showed that all components have a coefficient between 0.77 and 0.96. The results of the correlation between the components of MAQ with IMS showed that there is a significant relationship between all the components of MAQ and IMS (p<0.05). Based on the results, it can be concluded that MAQ can be used as a research and clinical tool by researchers and couples therapists.

    Keywords: Marital Attractions, Marital Stability, Marital Satisfaction, Questionnaire
  • Farhad Tanhaye Reshvanloo*, Zahra Seifi, Hossein Kareshki Pages 43-50

    The purpose of present study was to investigate the factor, predictive and criterion validity and internal consistency of Adelaide Driving Self-efficacy scale (ADSES). In a descriptive-correlation and validation study, 345 people in two studies (147 in the first study and 197 in the second study) were selected through a convenience sampling method from those referring to License Plate Replacement Center in Bojnourd city and completed Adelaide Driving Self-efficacy scale (ADSES). Exploratory and confirmatory factor analysis, discriminate analysis, Pearson `s correlation coefficient, Independent T-Test, and One way Analysis of variance were analyzed using SPSS.16 andAmos.20 software. The results showed that the structure of an agent that explains 76.43% of the variance. Confirmatory factor analysis also confirmed this structure. The internal consistency of the scale was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha and split-half coefficient of 0.97. Discriminate analysis based on the history of a driving accident or lack of it, indicates a predictive validity of the scale.There was a positive and significant relationship between age and driving experience with driving self-efficacy. The Item-Response parameters were also at the optimum level. Differences were significant in terms of gender and men had a higher mean. There was no significant difference in terms of educational level. Adelaide Driving Self-efficacy scale (ADSES) seems to have a good validity and reliability and can be used as a precise instrument in this regard.

    Keywords: Self-efficacy, Driving, Validation, ADSES
  • Abdolbaset Mahmoudpour*, Mohamad Darba, Sonay Sheikhi, Mohammad Nowzari, Shadi Zolfaghari Pages 51-62

    Achievement Motivation is a tendency to try to choose and perform activities that aim to achieve success or avoid failure. The aim of this study was to Predicting studentschr('39') achievement motivation based on academic self-efficacy, academic self-efficacy, dysfunctional attitudes, and the meaning of education. The research method was correlational. The statistical population included all male dormitory students of the University of Tehran and the statistical sample included 293 people who were selected as available. Research tools included the Hermans (1977) The achievement motivation Scale, Jones  & Rhodewalt (1982) The self-handicapping scale, Jinks & Morgan  (1999) The Academic Self-efficacy Scale, Weissman & Beck (1987) The Dysfunctional Attitude Scale, and Henderson-King and Smith (2006) The Learning Meaning Scale. Data were analyzed using Pearson correlation, regression and t statistical tests. The research findings showed that the relationship between academic self-empowerment, academic self-efficacy and the meaning of education with achievement motivation at the level of 0.01 is positive and significant and the relationship between dysfunctional attitudes and achievement motivation is negative and significant) P< 0/01(. Also, the results of regression analysis showed that the predictor variables explain 21% of the variance of the achievement motivation. The results of this study help identify the factors influencing the achievement motivation and show the need for more attention of officials to these factors to promote achievement motivation and subsequent success.

    Keywords: achievement motivation, academic self-handicapping, academic self-efficacy, dysfunctional attitudes, meaning of education
  • Zahra Rasooli Mahin* Pages 63-70

    The aim of the present study was to investigate the relationship between body image dissatisfaction and alexithymia with smartphone addiction in adolescents. The present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all male and female students of the second secondary school in the 3rd district of Tabriz in the academic year of 1398-99. A sample of 150 people was selected by multistage cluster sampling. The smartphone addiction scale (SAS)(Cowan et al., 2013), Toronto Alexithymia Scale (TAS-20) (Begby et al., 1994) and Body Image Concern Inventory (BICI) (Littleleton et al., 2005) were used to gather information. Data were analyzed using multiple correlation and regression methods using SPSS-23 software. The results showed that there was a significant positive relationship between alexithymia and body image dissatisfaction with smartphone addiction (p <0.01). Standard beta coefficients also showed that alexithymia (β=0.47) and body image dissatisfaction (β=0.31) were able to predict smartphone addiction. Finally, it can be concluded that dissatisfaction with body image and alexithymia are among the variables associated with smartphone addiction and have the ability to predict it.

    Keywords: Body Image Dissatisfaction, Alexithymia, Smartphone Addiction, Adolescents
  • Vahideh Mrhasani, Amin Rafieepoor, Saeed Alavi* Pages 71-78

    Body dysmorphic disorder is one of the disorders that causes mental obsession about some aspects of the body so that it can lead to the expression of dissatisfaction with onechr('39')s body. There have been various treatments to cure the disorder so far which the most effective one is cognitive behavioral therapy. This treatment targets wrong beliefs and obsessive-compulsive behaviors associated with the disorder. The current study is a review and includes applied research in cognitive behavioral therapy for body dysmorphic disorder. According to theoretical and research principles, cognitive behavioral therapy is effective in improving this disorder. to increase efficiency, using cognitive behavioral therapy to cure Body dysmorphic disorder in Youth and adolescents is recommended.

    Keywords: cognitive behavioral therapy, body dysmorphia, obsessive-compulsive disorder
  • Zahra Alipanahloo, Reza Pourhosein*, Manijeh Firoozi Pages 79-88

    The purpose of this study was to evaluate the level of self-understanding in male children and investigate the relationship between levels of understanding with mother’s being employed or non-employed and her education. The male students of Shahriar in three age groups of 7-8, 9-10 and 11-12 years old from high economic status family were chosen through cluster random method and they were all examined and interviewed through Damon and Hartchr('39')s semi-structured interview. After collecting the data and coding them based on the relevant instruction, the quantitative data was analyzed applying descriptive statistics, multivariate analysis of variance,  The obtained results showed that there is a significant and direct relationship between different levels of self-understanding with age; that is, the level of self-understanding increases with age as well(p=0/0001, r=0/296). No meaningful relationship was found between the transformational levels of self-understanding and mother’s education. No remarkable relationship was found between the levels of self-understanding in boys and the mother’s being employed or housewife as well. So motherchr('39')s employment status and her education donchr('39')t determine attitude toward self in boys.

    Keywords: Self perception, maternal education, maternal employment status, child, transformation
  • Maryam Dibazar, Amir Panahali* Pages 101-110

    The purpose of this study was to Comparison of the effectiveness training multisensory Fernald and Everton method on improving dyslexia in dyslexic students in elementary school students. A quasi-experimental design was a pre-test-posttest with a control group. The population of all dyslexic students of Tabriz primary school girl in the academic year of 2018-2019 was selected from 45 dyslexic students of elementary school dyslexic center of Tabriz 4th district learning districts and randomly assigned to two groups of 15 The experimental group was Fernald and 15 subjects in the Orton test group and 15 in the control group. So, for the first group, the training was performed by Fernald and the second group was provided by the Orton method and did not receive the educational control group. A dyslexic checklist and a dyslexic test (face) were used to collect data. Data were analyzed using covariance analysis and post hoc tests. The results of this study showed that training of Farnood and Everton method on the improvement of dyslexia in elementary school students and decreasing the rate of dyslexia in students. Also, the results showed that Farnoodchr('39')s training had a greater effect on dyslexia than Everton. Therefore, consideration of Fernald and Evertonchr('39')s treatment method is recommended for dyslexia improvement.

    Keywords: Dyslexia, Fernald Method, Orton Method
  • Marzieh Shahriari Sarhadi, Noshirvan Khezri Moghadam*, Anahita Tashk Pages 111-122

    The present study was aimed to determine the effectiveness of Parent Management Training (PMT) on frustration tolerance and adjustment of adolescent girls in Kerman. The research method was semi-experimental with a pretest-posttest and control group. A sample of 32 First year high school girls in Kerman was chosen by a multistage cluster random sampling method in the 2018_2019 academic year and randomly assigned to the experimental and control group. The parents of the experimental group were included in Parent Management Training (PMT) program for 9 sessions but parents of the control group did not receive any training. The research tools were Harringtonchr('39')s frustration Tolerance questionnaire (2005) and Sinha and Singchr('39')s Adjustment students questionnaire (1993). The data were analyzed by descriptive indicators and multivariate analysis of covariance using SPSS software version 24. The results showed in the experimental group compared to the control group, the mean scores of frustration intolerance significantly reduced and  the mean scores of adjustment significantly increased in the posttest. Therefore, the results showed that Parental Management Training can be a useful intervention for reducing frustration intolerance and increasing adjustment of adolescent girls.

    Keywords: Parent Management Training (PMT), Failure Tolerance, Adjustment, Adolescent
  • Seyed MohammadAli Miri*, Ahmad Beh Pajooh, Sina Tavakoli Pages 123-130

    The problems of adults with autism, especially marriage, are one of the most challenging problems for families. Therefore, the present study aimed to investigate the views and attitudes of parents towards the marriage of boys and girls with autism. In this exploratory and descriptive study, the attitudes of 100 parents of children with autism over the age of 15 years in Tehran were examined using the available sampling method by conducting a researcher-made questionnaire. The findings showed that only 30 percent of parents expressed a positive attitude toward the marriage of girls and boys with autism. The participants agreed with the support of relevant organizations and associations by educating families about marriage and cohabitation of children with autism. While only 10 percent of parents believed that people with autism have no sexual desires at all, 55 percent disagreed with taking medication to control the sexual desires of individuals with autism. On the other hand, 90 percent of parents believed that sports activities should be utilized to control sexual desires in individuals with autism. Ninety percent of parents believed that individuals with autism should get married. According to the findings, despite numerous problems in the field of autism spectrum disorder, the most important of which is the lack of communication skills, half of the families opposed the marriage of people with autism spectrum disorders, but their view was that individuals with autism can marry with others. Modification of the attitudes of parents and individuals with autism as well as various segments of society is the most important step that experts, counselors, and planners should take.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Attitude to Marriage, Sexual Health, Sexual Problems
  • Esmail Soleimani*, Katayoon Hosseini, Saba Esmailzadeh Pages 131-142

    The purpose of this study was to compare decision making and identification styles in students with and without the experience of love trauma syndrome at Urmia University. The research design was causal-comparative. The statistical population of the study consisted of all students with the experience of Love Trauma Syndrome who were referred to Urmia University Counseling Center during the first semester of the academic year 1389-99. The statistical sample of the study was 76 people that 38 of them were selected as the main group by convenience sampling method and 38 people were selected as the comparison group by the matching method.  Rosse Love Trauma Inventrory (1999), Bruce & Scott Decision Making Questionnaire (1995), and Brzonski Identity Style Inventory (1992) were used for data collection. Data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results showed that there was a significant difference between students with and without love trauma syndrome in dimensions of decision making and identification styles. Based on the results we can conclude that love breakdown has a relationship with the impairment in the process of identification and the different styles of decision making and it requires psychological interventions and training.

    Keywords: Love Trauma, Decision Making, Identification
  • Nasser Sobhi Qaramaleki, Mozhgan Abbasi*, Fatemeh Mahnar Mashayekh, Vahid Bourbour Pages 143-152

    Juvenile delinquency is a growing social phenomenon that occurs in various forms in society. Therefore, paying attention to this phenomenon is of great importance. In this regard, the aim of the present study was to compare emotion expression, inhibitory / behavioral activation systems and intolerance of uncertainty in delinquent and normal adolescents in Tehran. This study was comparative and the statistical population of the study included adolescents in Tehran. Sampling in this study was targeted and 60 people (30 juvenile delinquents and 30 normal adolescents) were selected by this method. Data using emotional expression questionnaire (King and Emons, 1990), Behavioral / Activating Systems Activation Scale (BIS / BAS) (Carver and White, 1994) and Uncertainty Uncertainty Scale (Friston et al., 1994). ), Was collected. The data were analyzed using multivariate analysis of variance. The results of this study showed that the expression of excitement, inhibitory / activating behavioral systems and intolerance is indistinguishable between delinquent and normal adolescents (P <0.05). These findings suggest that emotion expression, inhibitory / behavioral activation systems, and intolerance are uncertainties influencing juvenile delinquency. Accordingly, psychological training can be used to moderate personality traits as well as juvenile delinquency.

    Keywords: Expression of emotion, delinquency, inhibitory systems, behavioral activator (BIS, BAS), adolescents
  • Farangis Demehri, Mahdi Valizadeh Poorkani*, Mohsen Saeidmanesh Pages 163-174

    The aim of the present study was investigating the effectiveness of mindfulness-based cognitive therapy on cognitive emotion regulation in gifted male students. The statistical population of the present study was all male students in the first high school in Gifted Shahre-Babak High School in the academic year of 2018-2019. In this research, the purposive sampling method was used. after the initial implementation of the questionnaire, 30 subjects who had less scores in the cognitive emotion regulation were selected and randomly assigned to experimental (15 people) and control (15 people) groups. For the experimental group, during 8 2-hour sessions, a mindfulness-based cognitive therapy intervention program was implemented between the pre-test and post-test intervals. To collect data, the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire of Garnowski et al. (2001) was used. Data were analyzed using the univariate analysis of covariance (ANCOVA). The results showed that mindfulness-based cognitive therapy training has a significant effect on reducing maladaptive strategies of cognitive emotion regulation and increasing adaptive strategies (except acceptance and refocusing on planning) (P<0.01). Therefore, mindfulness-based cognitive therapy education can be considered as an effective intervention in improving the cognitive emotion regulation in gifted students.

    Keywords: Gifted, Cognitive Emotion Regulation, Mindfulness-Based Cognitive Therapy (MBCT)
  • Nasim Sheikhi Fini, Hosein Salimi Bajestani*, Ebrahim Naeimi Pages 175-186

    The current study intended to identify the factors influencing marital commitment maintenance in economical pressure periods from married women’s perspective. In so doing, a qualitative approach and a phenomenological research methodology was employed. The participants included 15 married women living in Bandarabas who were selected through purposive sampling method. The data were collected through semi-structured interviews and were analyzed using Thematic Analysis (TA) technique. The findings showed that the factors maintaining marital commitment can be classified into four main themes: factors related to the nuclear family, factors related to family-of-origin, beliefs-cultural factors, and psychological factors. Factors related to the nuclear family include two subthemes (factors related to couple relationship and child-related factors). Factors related to family-of-origin include two subthemes (performing duties and responsibilities and parenting). Beliefs-cultural factors include three subthemes (religious beliefs, local cultural beliefs, and national cultural beliefs). The psychological factors include five subthemes (emotional factors, factors associated with one’s perception of her husband, attitude factors, communication literacy, and personality factors). The results of the study may be used in the fields of divorce prevention and family consolidation.

    Keywords: economic crisis, Marital Commitment, marital relationships, family
  • Masomeh Kukli*, Mozhgan Abbasi, Hamed Rashidi Asl, Sanaz Golmohammadian Pages 187-200

    Juvenile delinquency is a growing social phenomenon that occurs in various forms in society. In this regard, the perpuse of this research was determining the role of the dark triad of personality (machiavellianism, narcissism and anti-socialism), intolerance of uncertainty, expression of excitement and empirical avoidance in predicting high-risk sexual behaviors of delinquent adolescents in Tehran. This study was correlational and the statistical population of the study included juvenile delinquents in Tehran. 60 juvenile delinquents (30 boys and 30 girls) were selected by convenience sampling method. Data were collected by questionnaires of high-risk sexual behaviors (Zarei et al., 2010), dark personality traits (Johnson & Webster, 2010), intolerance of uncertainty (Friston et al., 1994), emotion expression (King and Amons, 1990), and acceptance and action (Bond et al., 2011).  data were analyzed using correlation and multivariate regression test with step by step method. The results showed that there was a relationship between the dark triad of personality (machiavellianism, narcissism and anti-socialism), intolerance of uncertainty, expression of emotion and empirical avoidance with high-risk sexual behaviors of delinquent adolescents (P <0.05). The results also showed that expressing emotion, anti-socialism and intolerance of uncertainty predicted 0.30, 0.30 and 0.22 of high-risk sexual behaviors, respectively. Based on the research findings, it can be said that anti-socialism, intolerance of uncertainty and expression of emotion are able to explain high-risk sexual behaviors in delinquent adolescents, so to change the high-risk sexual behaviors of these adolescents, these variables can be considered.

    Keywords: Emotional Expression, Experimental Avoidance, Dark Triad of personality, High-Risk Sexual Behavior, Intolerance Uncertainty, Juvenile Delinquency
  • Aida Farsham, Reza Pourhosein* Pages 201-212

    Breast cancer is the most common and fatal cancer among women aged 40 to 55 accounting for more than 23% of all cancers in women. The present study was aimed at offering an overview of recent studies on the psychological and social adaptation to breast cancer compiled through a systematic review of the related literature. Scientific databases including google scholar, PubMed, ScienceDirect, SID, Proquest, and Ovid were searched using English keywords of “cancer compatibility”, “adaptation”, “breast cancer” and Persian equivalents of “breast cancer” and “compatibility” covering the interval of 2016 to 2020 and the results were reported qualitatively. After conducting the search and evaluating the papers, the final analysis was performed on 19 articles. These studies reported a relationship between the degree of adaptation and the recovery process in breast cancer patients and investigated the significance of this relationship. These papers highlighted the importance of adaptation in improving the quality of life in breast cancer patients. The findings indicate that factors such as spirituality and religion, effective coping strategies, social intelligence, emotional intelligence, perceived social support, marital status, relationship between husband and wife, history of cancer in the family, pre-existing depression, and self-efficacy have significant relationships with the degree of adaptation to breast cancer in the patients. However, there is a need for prospective analytical studies with control of intervention variables in order to further clarify this relationship.

    Keywords: Compatibility, breast cancer, Adaptation, Systematic Review
  • Kamal Parhoon, Hadi Parhoon* Pages 213-228

    An accurate identification serves as the pathway that can guide the therapist towards the ultimate goal of adopting appropriate therapeutic and rehabilitation methods. Therefore, the present study aimed to systematically review and qualitative meta-analysis on the identification patterns in Specific Learning Disorder (SLD). The data in this qualitative meta-analysis was all study related to keywords and in line with the purpose of the research. 30 pieces of research were analyzed and evaluated in the present study. This study found the pattern of IQ-achievement discrepancy is more often seen as a “waiting for failure” method. Furthermore, the pattern of response to intervention has a serious problem due to poor psychometric properties for initial diagnosis and lack of true positive diagnosis. Therefore, specialists in this field have introduced a pattern of strengths and weaknesses (PSW), to reduce diagnostic problems in this field. This pattern with providing cognitive and educational profiles of students is particularly accurate in identifying potential learning difficulties, and can be used to distinguish children with SLD from children with learning problems and slow learner, and planning to perform cognitive processing-based interventions. In sum, the PSW pattern with a comprehensive assessment of cognitive and academic abilities of students with SLD and by identifying their diagnostic components can lead to increased validity of SLD diagnosis.

    Keywords: Specific Learning Disorder (SLD), pattern of IQ-achievement, pattern of response to intervention, pattern of strengths, weaknesses
  • Nafiseh Afshari, MohammadAli Besharat*, Keyvan Salehi Pages 229-248

    Today, yoga has become a popular supplement treatment. One of the important aspects of research in this field is the study of qualitative studies in the experience of yoga as a treatment. This study was conducted with the aim of identifying and examining the factors and criteria for experiencing yoga as psychotherapeutic interventions, with regular review of existing research in this field. For this purpose, the databases of Science Direct, psyInfo, Taylor & Francis, PubMed, Civilica, Magiran, SID and Noormags were searched. After extracting disproportionate articles for research purposes, a complete review of the remaining 13 articles was performed. The results led to the extraction of eleven categories and three main categories. The factors that reduce suffering include the criteria for silencing the mind, emotional stability and physical health, and acceptance; The factor of self as a factor of change, including the criteria of connectivity, empowerment, compassionate awareness, understanding a holistic approach and flexible attention; And the treatment factor as a process, including the two criteria of barriers to practicing yoga and overcoming barriers. Finally, the results indicate the acceptance and possibility of using yoga as supplementary treatment for people suffering from common mental health problems such as anxiety, depression and post-traumatic stress disorder.

    Keywords: Yoga, Psychotherapy, Complementary treatment, Systematic Review, Mental Health